Szczegółowy widok

Serowy Raj - Domki Góralskie Bukowiec

Właściciel: Bożena Wisła
Województwo: podkarpackie
Powiat: leski
Gmina: Solina
Miejscowość: Bukowiec
Numer domu: 73
Poczta: 38-613 Wołkowyja
Telefon: 697761807
Fax: -
Poczta elektroniczna: bozenawisla@onet.pl
Strona internetowa: www.bukowiecdomki.pl
Szerokość geograficzna: 49.3102
Długość geograficzna: 22.4105

Opis:

Wieś Bukowiec to niewielka wieś rolno-letniskowa nad rzeką Solinką i południową odnogą Jeziora Solińskiego. Atrakcyjnie położenie między łagodnymi wzgórzami i nad wodą. W tej uroczej miejscowości znajduje się edukacyjne gospodarstwo ekoagroturystyczne. Gospodarstwo eko-agroturystyczne jest  czynnym gospodarstwem rolnym. Powierzchnia gospodarstwa to 13,20 ha użytków rolnych. Produkcja roślinna w gospodarstwie ukierunkowana jest na uprawę zbóż i ziemniaków. Hodowane jest bydło rasy simental, kury i  kaczki.

 

Na terenie gospodarstwa odbywają się zajęcia edukacyjne z produkcji serów oraz uprawy ziemniaków. W trakcie zajęć edukacyjnych gospodyni zapoznaje uczestników z zagadnieniami przetwórstwa mleka w zakresie produkcji serów oraz uczy ich praktycznego wykonania. Po zakończonych zajęciach praktycznych młodzież udaje się na poczęstunek lub ognisko, gdzie przygotowane są różne gry i zabawy oraz degustacja samodzielnie wytworzonych produktów – serów.


Zobacz nas na Facebooku


Więcej informacji:

W gospodarstwie prowadzona jest działalność agroturystyczna oraz realizowane są programy rolno-środowiskowe i ekologiczne. W gospodarstwie wydzielona jest część gospodarcza i część wypoczynkowo-rekreacyjna. Dla gości przygotowane są 3 domki letniskowe z wyposażeniem i część wypoczynkowa dla każdego domku. Gospodarstwo położone jest w pięknym otoczeniu: zieleń, staw, spokój i cisza. W domu gospodyni jest przygotowana jadalnia dla gości, jedzenie na życzenie – kuchnia tradycyjna i regionalna. Posiłki przygotowywane są na bazie produktów z własnego gospodarstwa. W gospodarstwie można  zakupić nabiał (sery z podpuszczką, ziołami lub przyprawami).


w 2016 roku gospodyni uczestniczyła w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo,  gdzie zajęła I miejsce za ser podpuszczkowy z czosnkiem niedźwiedzim oraz w konkursie III Podkarpackie Smaki Myśliwskie -  Agrobieszczady 2016,  gdzie zdobyła II nagrodę za pieczeń z sarny.


Na terenie posesji znajduje się bezpieczny parking, miejsce na ognisko, altanka, stare drzewa owocowe.


Obiekt przystosowany jest do prowadzenia zajęć edukacyjnych, oddzielna toaleta, sala wraz z wyposażeniem.



Programy edukacyjne realizowane w gospodarstwie:

1. Ziemniaki - uprawa tradycyjna

2. Sery wytwarzane tradycyjnie


Powrót
-
-
-
nie